Στα μικρά και τα απλά κρύβεται η ευτυχία…

στις

λέει η αγαπημένη Αλκυόνη Παπαδάκη και έχει τόσο δίκιο! Όσο κλισέ και αν μπορεί να ακούγεται, η ευτυχία δεν είναι απαραίτητο να πηγάζει πάντα από μεγάλα πράγματα και γεγονότα. Μπορεί να έρθει και από πιο μικρές και καθημερινές συνήθειες. Έτσι σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας 3 συνήθειες που με βοηθούν να ζω μια πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα.

1. Ξεκίνα βάζοντας χαμηλά τον πήχη για το τι είναι ευτυχία

Όταν ξυπνάς το πρωί πες στον εαυτό σου «Βάλε χαμηλά τον πήχη της ευτυχίας σήμερα». Όταν το λέω αυτό στον εαυτό μου και προσπαθώ να το έχω στο μυαλό μου όλη την ημέρα εκτιμώ τα πράγματα γύρω μου περισσότερο. Το φαγητό μου, τη δουλειά μου, τη θάλασσα που αντικρίζω καθημερινά πηγαίνοντας στο γραφείο μου, ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα. Έτσι τα μικρά γεγονότα της ημέρας δεν είναι μια βαρετή καθημερινότητα αλλά πράγματα για τα οποία είμαι ευτυχισμένη και ευγνώμων που έχω. Τα μικρά πράγματα ή αυτά που μπορεί κανείς να θεωρεί ως δεδομένα γίνονται η αιτία για να σταματήσω δυο λεπτά μέσα στην ημέρα και να νιώσω εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.

Όμως σκέφτομαι καμιά φορά, αν είμαι πιο χαρούμενη κάθε μέρα με τα μικρά πράγματα μήπως χάσω την ώθηση μου να επιτύχω τα μεγάλα; Από την εμπειρία μου δεν λειτουργεί έτσι. Αυτός ο τρόπος να αντιμετωπίζω τη ζωή, μου δίνει μεγαλύτερη ενέργεια και έμπνευση και μου δίνει μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή να δουλέψω για την επίτευξη και των μικρών και των μεγάλων. Γιατί και τα μεγάλα τα θέλω αλλά η επιτευξή τους είναι πιο δύσκολη, πιο χρονοβόρα και απαιτεί στρατηγική. Αν περιμένω να νιώσω ευτυχία και χαρά μόνο επιτυγχάνοντας τα μεγάλα τότε θα έχω λιγότερες στιγμές ευτυχίας στη ζωή μου και αυτό δεν το θέλω.

Προτείνω να το δοκιμάσεις και να δεις αν λειτουργεί το ίδιο καλά και για εσένα. Φυσικά θα υπάρξουν ημέρες που μπορεί να ξεχάσεις αυτό το «χαμηλό πήχη για την ευτυχία» και είναι απόλυτα φυσιολογικό, συμβαίνει σε όλους μας. Όμως όταν ξέρεις τον τρόπο θα το επαναφέρεις εύκολα την επόμενη ημέρα.

2. Βοήθησε κάποιον

Το να βοηθάς κάποιον είναι από τα πιο απλά αλλά και συνάμα τα πιο δυνατά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει για να ζήσει μια πιο ευτυχισμένη ζωή.
Πως μπορείς να βοηθήσεις κάποιον;… Δίνοντας του αξία κατά κάποιο τρόπο.
Αυτές είναι μερικές ιδέες:

Πρόσφερε μια πρακτική βοήθεια: Π.χ. βοήθησε κάποιον να μετακομίσει σπίτι ή να αλλάξει θέση στον καναπέ, να μαγειρέψει κάτι που δεν ξέρει, να αλλάξει λάστιχο στο αυτοκίνητό του, να περάσει τις εξετάσεις…

Δώσε τη συμβουλή σου: Οι άνθρωποι ίσως να μην θέλουν πάντα μια συμβουλή, αλλά αν σου τη ζητήσουν δώσε την καλύτερη συμβουλή που μπορείς μέσα από την καρδιά σου με πραγματικό ενδιαφέρον.

Αγκάλιασε: Η ζεστασιά και το ενδιαφέρον που αναβλύζει από την αγκαλιά σου μπορεί να κάνει την κατάσταση του άλλου λίγο καλύτερη. Οι αγκαλιές είναι θεραπευτικές και για τους δυο γι’ αυτό μην τις τσιγκουνεύεσαι.

Ενθάρρυνε: Υπάρχει τόση αποθάρρυνση σε αυτό τον κόσμο. Αντ’ αυτού γίνε εσύ η εξαίρεση και ενθάρρυνε τους ανθρώπους γύρω σου να πιστέψουν στον εαυτό τους και σε αυτά που θέλουν να επιτύχουν.

Απλά άκουσε: Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν βοήθεια. Θέλουν απλά κάποιον να τους ακούσει τη στιγμή που συνειδητοποιούν καταστάσεις ή συναισθήματα. Μπορεί να μην σου φαίνεται σημαντικό αλλά για κάποιον που το χρειάζεται μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια. Όταν θέλεις να ακούσεις τον άλλο να είσαι πραγματικά εκεί. Μην είσαι απλά εκεί και σκέφτεσαι άλλα πράγματα, να είσαι εκεί και να ακούς με όλο σου το είναι.

Βάλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση: Είναι πολύ εύκολο κάποιος να βουλιάξει μέσα σε ένα πρόβλημα και να τα βλέπει όλα μαύρα. Μπορείς να βοηθήσεις προσφέροντας τη δική σου οπτική. Μιλήστε μεταξύ σας για το θέμα που απασχολεί τον συνομιλητή σου και βοήθησέ τον μέσα στη θολούρα που ζει να βρει την κρυμμένη αλήθεια.

Θυμήσου να εκτιμήσεις και να συγχαρείς τον εαυτό σου που βοήθησε κάποιον χωρίς να μειώσεις ή να υποβαθμίσεις την πράξη σου.

3. Να είσαι καλός με τον εαυτό σου

Το να είσαι καλός με τον εαυτό σου είναι πολύ σημαντικό για να έχεις περισσότερη αυτοεκτίμηση και να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη ζωή.
Υπάρχουν φυσικά πολλοί τρόποι για να είσαι πιο καλός με τον εαυτό σου, παρακάτω αναφέρω μερικούς:

Σύγκρινε τον εαυτό σου με τον εαυτό σου: Το να συγκρίνεις αυτά που έχεις εσύ με αυτά που έχουν οι άλλοι μπορεί πραγματικά να σκοτώσει την παρώθησή σου και να μειώσει την αυτοεκτίμησή σου. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που έχουν καταφέρει περισσότερα.

Εστιάσου σε σένα: Σε αυτά που έχεις καταφέρει εσύ. Δες που ήσουν παλιά, που είσαι τώρα και τι έκανες για να φτάσεις εδώ. Είναι πολύ σημαντικό κίνητρο να δεις πόσο έχεις βελτιωθεί και που έχεις φτάσει. Και μην ξεχάσεις να συγχαρείς τον εαυτό σου.

Αντικατέστησε τις αρνητικές επιρροές & σκέψεις με θετικές, καλές και εποικοδομητικές:
Τα αρνητικά μηνύματα από ανθρώπους γύρω σας ή από τα ΜΜΕ και την κοινωνία σε γενικές γραμμές δεν σε βοηθούν να είσαι καλός με τον εαυτό σου. Ακόμα και αν είσαι, μπορεί να νιώσεις ενοχές που είσαι ενώ οι άλλοι γύρω σου μπορεί να περνούν δύσκολα. Έτσι λίγο – λίγο αντικατέστησε τα μηνύματα αυτά με άλλες καθημερινές θετικές επιρροές (π.χ. αντί να δεις ειδήσεις δες μια κωμωδία ή παίξε με το παιδί σου ή πήγαινε μια βόλτα).
Άλλη θετική επιρροή μπορεί να είναι μια ευχάριστη κουβέντα με τους φίλους ή την οικογένεια σου.
Μπορεί να είναι πρακτικά βιβλία αυτοβελτίωσης ή κάποιο σχετικό blog που μπορεί να σε βοηθήσουν να βρεις λύσεις σε διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζεις ή μπορεί να σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου.
Μια άλλη πολύ θετική επιρροή για μένα για παράδειγμα είναι η επαφή με τη φύση. Όπως μια βόλτα στη θάλασσα, το περπάτημα στο βουνό ή να ξαπλώσω στο γρασίδι κοιτάζοντας τον ουρανό. Βρες που σου αρέσει περισσότερο να είσαι στη φύση, χαλάρωσε, πάρε βαθιές ανάσες, θαύμασε το μεγαλείο της και γέμισε τις μπαταρίες σου.

Δώσε στον εαυτό σου ένα διάλειμμα: Ακούω πολλές φορές γύρω μου ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, να μας περιβάλλει το πέπλο της επιτυχίας και πάντα να δουλεύουμε εντατικά για την επίτευξη των στόχων μας. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ καλό στη θεωρία αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ιδανική ούτε τέλεια για κανέναν από εμάς.
Πολλές φορές η ίδια η ζωή ή και εσύ ο ίδιος μπαίνεις εμπόδιο ή μερικές φορές δεν έχεις την ενέργεια να κάνεις το οτιδήποτε. Και αυτό είναι απόλυτα εντάξει. Μην πιέζεσαι. Έχεις το δικαίωμα να είσαι κάποιες στιγμές πιο χαλαρός, να κάτσεις στον καναπέ σου και απλά να κοιτάς τον τοίχο, να χαλαρώνεις όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό σου.
Αντί να προσπαθείς να ζήσεις με την τέλεια εικόνα σου που είτε εσύ είτε οι άλλοι σου επιβάλλουν, διάλεξε να θέσεις ανθρώπινα και λογικά πρότυπα. Διάλεξε να δώσεις ένα διάλειμμα στον εαυτό σου όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα θες και δείξε στον εαυτό σου επιείκεια, αγάπη και συμπόνια.

Έχεις τίποτα να χάσεις;

 

FullSizeRender (94)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s